Szőlős körtesaláta gorgonzolával

Igazi őszi saláta az ízek isteni harmóniájával. A kék szőlő a körte a mandula tökéletesen illik a gorgonzolához. Ráadásul a gyümölcsöt a ház körül szedtem hozzá. Reggelire készítettem, mert ma valami könnyed kalória szegény de ízletes ételt kívántunk..... Tovább

Marinált pisztráng

Marinálni lehet húst, halat, zöldséget. Lényege a fűszeres, savas szószban való pácolás, érlelés. Nyár közeledtével érdemes kísérletezni ezzel a konyhatechnika eljárással. Kerti partikra, bulikra jól elő lehet dolgozni, ha készítünk egy-két marinált zöldséget (pl.padlizsán, cukkini), húst (pl. csirkemell), és halat (pl. pisztráng, lazac). Nagy melegben jól esnek a hideg, üdítően savanykás falatok..... Tovább

Pavlova muskotályos eperrel

Vasárnap délelőtt elugrottunk egy adag friss spárgáért egy közeli farmra, ahol aztán igazi meglepetés fogadott: az első eper! Ugyan fehér fólia és szalma alatt nevelkedett, de mégis helyi, még ha egy picit korai is. Abban biztos voltam, hogy nem lesz igazi intezív és zamatos eper íze, de mégis kellemesen csalódtam. Ugyanis, volt köztük jó néhány igazán érett és édes példány. Így már mindjárt könnyebb átvészelni azt a rövid időt, amíg eljön az igazi eper ideje! .... Tovább

Sertésszűz muskotályos borecetes pirított gombás zöldségekkel, újkrumplival

A sertésszüzet lehártyázom, egy-másfél órát kinn hagyom a pulton, hogy mire felhasználásra kerül, szobahőmérsékletű legyen. Forró serpenyőben olívaolajon körbepirítom, kiolajozott tepsibe teszem.... Tovább

Felhorzsolt illatok (bazsalikomos báránycomb)

A Böszörményi úton a kedvenc hentesemnél megveszem a báránycombot. Kicsit elcsevegünk: szerinte ez a darab szépen meg van tisztítva, de azért én biztosra megyek, otthon még nekiesek az éles késemmel, és megfosztom a maradék hártyától..... Tovább

Tonhalas burgonyasaláta

Egy finom saláta ebédre vagy vacsorára? Miért is ne! Nekem nagyon bejött langyosan, de fogyasztható jól behűtve is..... Tovább

Újkrumplisaláta sóskás vinagrette-tel

Ha Ch&V nyers uborkából csinál salátaönetetet, miért is ne lehetne sóskából is. Amúgy is szegény zöld olyan elhanyagolt, többnyire főzelékként végzi. Az apró szemű újkrumpli így kapott egy pikáns, kicsit savanykás öntetet mézzel és a Tokaji Borecet Manufaktúra ízletes muskotályos ecetével kiegészülve. .... Tovább

Illatos, színes, gyümölcsös ecetek Tokaji borecetből

A gyümölcsös eceteket fel lehet használni csatnik készítésénél, vagy vegyes zöldség-gyümölcs salátáknál is. Nagyon finom édes-savanyú gyümölcsöket készíthetünk, amelyeket majd húsok mellé kínálhatunk, ha egy kevés cukorral tompítjuk az ecet savanyúságát, és több gyümölcsöt teszünk bele. Ahhoz képest, hogy évekig egyáltalán nem használtam semmilyen ecetet, egy egész világ nyílt meg előttem hirtelen..... Tovább