Illatos, színes, gyümölcsös ecetek Tokaji borecetből

Hozzávalók (gyümölcsönként):

0,5 dl Tokaji borecet furmintból, vagy muskotályból
1,5-2 aszalt paradicsom, vagy 2-3 szem eper, málna, vagy fél füge, barack

Nekem a kedvencem a málnás és az aszalt paradicsomos lett, de mindenki kikísérletezheti a sajátját. Arról nem is beszélve, hogy gasztroajándéknak sem utolsó.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen ecetet használunk. Az iparilag előállított ecetek, amelyet vörösborból, vagy fehérborból 24 óra alatt állítanak elő bükkfaforgács felhasználásával össze sem lehet használni a tölgyfahordóban, hosszú ideig érlelt kézműves ecetekkel. Ez utóbbit immár Bodrogkeresztúron is készítik, saját bevallásuk szerint: "a gondos odafigyelés, a korszerű technológia, a hagyományok tisztelete, a tölgyfahordós érlelés, valamint a türelem és a megbecsülés keltette életre ezt a kivételes nedűt."

További felhasználási ötletek a Larousse gasztronómiai lexikon szerint: "a fehérborecet jól illik a ropogósabb levelű saláták öntetébe, vágóállatok és vadak húsának páclevébe, fehér vajmártásba, hollandi és béarni mártásokba, de felhasználható fehér húsok sütése után az edényben maradt pörkök feloldására és halak pácolására is. Ezenkívül kiválóan alkalmas illatosított ecetváltozatok házi készítésére."

A gyümölcsöket megmossuk, szárazra töröljük. Apróra vágjuk, és beletuszkoljuk az üvegekbe. Három-négy hónapig érleljük.

Kérjük értékelje a receptet!