Tejszínes-kapros tökfőzelék

Jó kilónyi tökből készítettem a főzeléket, már évek óta lisztmentesen készítem. Míg a spenótot és a sóskát besamellel sűrítem, a tökfőzelék esetében még erre az enyhe sűrítésre sincs szükségem. 

Hozzávalók négy adaghoz:

1 kg friss, gyalult tök (vastagra gyalulva) 
1 nagy csokor friss kapor 
2 dl zsíros tejszín 
1 dl tej 
1 dl száraz fehérbor 
2 közepes fej új főzőhagyma 
6 dkg vaj 
2 evőkanál Aperif (sárgabarackos-bodzás balzsamecet) 
1-2 evőkanál kristálycukor, ízlés szerint 
Só, fehérbors 

A tökfőzelékben a másik csodálatos dolog, hogy nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető. 
Először a főzelék alapot készítettem el. 3 dkg vajban üvegesre dinszteltem az apróra vágott hagymát. Felöntöttem egy dl fehérborral és nagyon alacsony lángon addig sűrítettem, míg a hagyma krémes nem lett. Hozzáadtam a tejszínt és a tejet, sóval ízesítettem, felforraltam, majd alacsony lángon mártássá főztem. Az így elkészült alapot botmixerrel pépesítettem és hozzáadtam a kapor összevágott levelét. Néhány percig alacsony hőfokon főztem, majd félretettem. 
A maradék vajon el kezdtem párolni a tököt kevés sóval, fehérborssal, egy evőkanál Aperiffel és a kapor csokorba kötött szárával. A tököt roppanósra pároltam. Ekkorra a kiengedett levének a fele el is főtt. A tököt leszűrtem, a levét felfogtam. Kivettem belőle a kaporszárat, kidobtam. A párolt tököt beletettem a főzelék alapba és lassú tűzön együtt pároltam. Utána ízesítettem sóval, cukorral, az Aperiffel és megfelelő állagúra hígítottam a felfogott lével.

Köszönjük a receptet Alexa Christinek!


Kérjük értékelje a receptet!