Marinált pontyszeletek

Hozzávalók:


pontyszeletek
liszt
tojás
panko morzsa
lilahagyma
sárgarépa
1 kanál só
2 kanál cukor
5 cl Tokaji Furmintos Borecet
4 dl víz

Sokat gondolkodtam, hogy milyen ételt is készítsek az ecetekkel. 5 különböző minta érkezett a szerkesztőségbe, furmintos, muskotályos, tárkonyos, bazsalikomos és kakukkfüves borecet. Mivel az elmúlt hetekben egy etyeki látogatásunk alkalmával marinált pontytejet kóstoltam, eldöntöttem, hogy megpróbálkozom egy hasonló étellel.

A borecet mellett egy másik különleges alapanyagot is kipróbáltam az ételkészítés során, méghozzá a panko morzsát. Ez egy japán készítmény, az európai morzsánál jóval durvábbra van őrölve, így sütésnél ropogósabb végeredményt kaphatunk.

Az étel maga nem túl bonyolult, viszont annál finomabb. Régen ezt a módszert arra használták, hogy a megmaradt rántott halat ne kelljen kidobni, így tovább elállt.

Tehát, a pontyszeleteket sózás után lisztbe, tojásba, majd panko morzsába forgattam és bő olajban kisütöttem.

Miközben a hal hűlt és pihent elkészítettem a borecetes levet. Ehhez a borecetek közül a furmintosat választottam. Lilahagymát és sárgarépát vékonyra szeleteltem, egy kanál sóval és két kanál cukorral, majd 5cl tokaji furmintos borecettel és kb. 4dl vízzel jól elkevertem. Cukorból barna cukrot választottam. A furmintos borecet és a barna cukornak köszönhetően szép, enyhén barnás levet kaptam.

Miután a hal kipihente magát egy üvegtál aljára helyeztem és az ecetes lével jól nyakon öntöttem őket. Mielőtt letakartam volna, még frissen őrölt borssal enyhén megszórtam.

2 napig hűtőben érleltem, majd jóízűen elfogyasztottuk. A borecettől, amit eddig még soha nem próbáltam, sokkal lágyabb és finomabb “ecetes” íze volt az ételnek, mint amire emlékeztem még a nagymamám által készített “ecetes hal” kapcsán.

 

Köszönjük a receptet der Chef-nek!

Kérjük értékelje a receptet!