Baconszalonnában sült tokaji balzsamecetes csirkemáj

Az Ízek blogja szerzőjének Tokaji Málnás Balzsamecettel készült csirkemáj receptje..... Tovább

Egy csipetnyi Andalúzia: nyúlcomb salmojeroban friss, roppanós zöldségekkel

A conejo en salmorejo nem tipikusan andalúz étel, viszont a kanári szigeteken kialakult konyhát nagyban alakította az andalúz, a marokkói mellett. Ebben a tekintetben itt találtam kapcsolódást Andalúziával. A híres andalúz salmojero pusztán nevében jelenik meg az ételben, hiszen ez egy másik étel, de ezt is érdekesnek találtam összefüggésében. A fűszerezést a hagyományos alapokon túlmenően a magam ízléséhez alakítottam, éppúgy, mint az ételhez tradicionálisan tartozó burgonya köretet kiegészítettem a jelenleg már elérhető friss, roppanós tavaszi zöldségekkel. Az édes fehérhagyma és a piros húsú paprika használatát viszont megint csak a spanyol konyhára jellemző zöldségek közül merítettem..... Tovább

Mustáros-tejszínes házinyúl

Ez volt a mai ebéd. És ím, meghajlok a mai szakács előtt. Egyszerű, tiszta ízek, omlós hús, mélyzöld-savanyú selymes mártás… Eszeveszettül finom ez a nyúl, és csak csapkodom a fejem, hogy hogy a csudába nem készítettem még így soha?!?!.... Tovább

Gyümölcsökkel párolt gyöngytyúk

Eredetileg ribizlivel, fanyar, nyári almával és rozéval szerettem volna készíteni ezt az ételt, de fagyasztva, magában sehol sem lehet ribizlit kapni, a frissre meg ugye még várni kell egy keveset, nyári alma, az meg hol van még?.... Tovább

Langyos tésztasaláta hagymás sültpaprikával és bazsalikommal

Induljon a tésztás hét! A kaliforniai paprika szezonjának már lőttek, de biztos vagyok benne, hogy sokaknál kallódik még egy-két fáradt pritaminpaprika a kamrában… Lehet nyarat idézni!.... Tovább

Fogas tokaji furmint borecet szósszal és mogyorós spárgával

A halat sózzuk, majd olívaolajon süssük a halat 2-3 percig a bőrös oldalán, majd egy percig a húsa oldalán..... Tovább

Zellerrel és sonkakrémmel töltött csirketekercsek ecetes-újhagymás sült cukkinivel

A hangsúly a sült cukkinin van. A legtöbb húsétel mellé ideális késő tavaszi/nyári könnyű köret. A héten kétszer is elkészíettem, először egy egyszerű borjúsült mellé, másodszor pedig ehhez a maradékokból összepakolt csirketekercshez. A borjú nyert ugyan, de arról az összeállításról nem készült kép, így marad a csirkés recept..... Tovább

Marinált pisztráng

Marinálni lehet húst, halat, zöldséget. Lényege a fűszeres, savas szószban való pácolás, érlelés. Nyár közeledtével érdemes kísérletezni ezzel a konyhatechnika eljárással. Kerti partikra, bulikra jól elő lehet dolgozni, ha készítünk egy-két marinált zöldséget (pl.padlizsán, cukkini), húst (pl. csirkemell), és halat (pl. pisztráng, lazac). Nagy melegben jól esnek a hideg, üdítően savanykás falatok..... Tovább

Marinált pontyszeletek

Sokat gondolkodtam, hogy milyen ételt is készítsek az ecetekkel. 5 különböző minta érkezett a szerkesztőségbe, furmintos, muskotályos, tárkonyos, bazsalikomos és kakukkfüves borecet. Mivel az elmúlt hetekben egy etyeki látogatásunk alkalmával marinált pontytejet kóstoltam, eldöntöttem, hogy megpróbálkozom egy hasonló étellel. .... Tovább

Tapanade-s csirkeragu

Készítsük el a tapenade-t . Tegyük mixerbe az alapanyagokat és dolgozzuk sima krémmé. A csirkemellet vágjuk vékony csíkokra és sózzuk, borsozzuk meg, de óvatosan, mert a tapenade is elég sós. .... Tovább

Kakukkfüves karaj

Több helyen is találkoztam azzal, hogy az ízek kiemelésére nem savanyú jellegű ételekbe is tettek ízesítésként kis mennyiségű ecetet, főleg húsételekbe..... Tovább

Barnított vajban sült libamáj epres salátával

Először a salátát készítjük el, különben a máj elhűl. A jégsalátát elég finom csíkokra vágjuk, az eper csumáját levágjuk, majd negyedeljük az eperszemeket. Egy tálba rakjuk a salátával és a leöblített retekcsírával együtt..... Tovább

Bazsalikomos borecetben pácolt karaj saláta ágyon

A karaj szeleteket bepácolom, ehhez az olajat, az ecetet összekeverem, majd mozsárban összetöröm a koriander magot, mustármagot, római köményt, majd ezt is az olajos ecethez keverem....... Tovább

Sertésszűz muskotályos borecetes pirított gombás zöldségekkel, újkrumplival

A sertésszüzet lehártyázom, egy-másfél órát kinn hagyom a pulton, hogy mire felhasználásra kerül, szobahőmérsékletű legyen. Forró serpenyőben olívaolajon körbepirítom, kiolajozott tepsibe teszem.... Tovább

Felhorzsolt illatok (bazsalikomos báránycomb)

A Böszörményi úton a kedvenc hentesemnél megveszem a báránycombot. Kicsit elcsevegünk: szerinte ez a darab szépen meg van tisztítva, de azért én biztosra megyek, otthon még nekiesek az éles késemmel, és megfosztom a maradék hártyától..... Tovább
Első12KövetkezőUtolsó (2)