Pisztrángtatár egy kicsit másképpen

Hozzávalók négy adaghoz:

30 dkg szín halhús
1 tojássárgája
1 teáskanál francia magos mustár vagy dijoni mustár
1 teáskanál Tokaji borecet furmintból
3/4 dl mogyoróolaj (napraforgó olaj is bátran használható)
csipet só, frissen őrölt fehérbors
1 ek friss citromlé
1 ek extra szűz olívaolaj
1 teáskanál halszósz (elhagyható)
1 közepes fej (kb. 5 dkg) zsenge újhagyma
10 db összevágott lecsöpögtetett kapribogyó
2 ek összevágott metélőhagyma
2 ek összevágott petrezselyemzöld

A kályhában sült füstölt pisztrángot lebőrözzük, filézzük. Az ezzel az eljárással készült pisztrángot érdemes 48 órán belül felhasználni.
A kopoltyú mögött a viaszos halbőrt a hal mindkét oldalán bemetsszük. A halbőrt óvatosan felhúzzuk a farok részig, és hosszanti irányban levágjuk. A halhús rózsaszínes árnyalatú és nagyon szaftos. A halat megfordítjuk és elvégezzük ugyanezt a műveletet a másik oldalon is, majd éles késsel a hal fejét és a farokuszonyt eltávolítjuk.
A hátuszonytól kiindulóan filéző késsel bemetszést ejtünk a gerinc egyik felén. A fejrésztől a farok részig a gerinc vonalát követve lefejtjük a halhúst a hal mindkét oldalán. A hal gerincét a bordaszálkákkal együtt kiemeljük.
Az így kapott filédarabokat szálkátlanítjuk. Csipesz segítségével a halhúst a körülbelül 2 mm-es húslebenyek mentén megnyitjuk és a megbújó szálkákat csipesszel kiemeljük.
Az így kapott szálkamentes halhúst körülbelül 3x3 mm-esre, rusztikusra vágjuk fel.

A tojássárgájából, magos mustárból, fehérborecetből, mogyoróolajból egy csipet sóval és fehérborssal majonézalapot készítünk. A citromlével, a halszósszal és az olívaolajjal elkeverjük.
A bőrétől, gerinccsontjától, szálkáitól megszabadított rusztikusra darabolt halhúst a kapribogyóval, metélőhagymával, petrezselyemzölddel és az ízesített majonézalappal finoman elkeverjük, hogy a halhús lehetőleg ne törjön össze.

Köszönjük a receptet Alexa Christinek!


Kérjük értékelje a receptet!