Marinált gomba

Hozzávalók:

30 dkg apró csiperke, 
2 gerezd fokhagyma,
1 kiskanál kapor,
1 kiskanál petrezselyem,
2 evőkanál olívaolaj,
fél evőkanál cukor,
1 mokkáskanál só,
két babérlevél,
4 szem szegfűszeg,
4 szemszegfűbors,
4 szem fekete bors,
2 evőkanál tokaji kakukkfüves borecet

30 dkg apró csiperke (sampinyon) gombát vettem hozzá, folyó vízben jól megmostam. A valóban kicsiket egészben hagytam, a nagyobbakat ketté vagy négybe vágtam. Két gerezd fokhagymát összenyomtam. Előkészítettem – a megmosva, felvágva befagyasztott – kaporból és petrezselyemből egy-egy kiskanálnyit.

Egy lábosba tettem 2 evőkanál olívaolajat, fél evőkanál cukrot, egy mokkáskanál sót, két babérlevelet, 4 szem szegfűszeget, ugyanannyi szegfűborsot és fekete borsot. Melegíteni kezdtem, amikor a cukor megolvadt, hozzátettem a gombát, két evőkanál tokaji kakukkfüves borecetet, elkevertem. Felforrás után a hőfokot kisebbre vettem, lassan főztem még 5 percig. Ezután belekevertem a fokhagymát és a zöldfűszereket, még két percig főztem lassan.

Ezután hagytam kihűlni, majd áttettem egy befőttes üvegben a hűtőbe. Akár azonnal is fogyasztható, de mivel én máskorra szántam, addig – akár néhány hétig is – jól elvan a hűtőben.

Ez a mennyiség éppen egy (literesnek nevezett, de igazából inkább 7 decis) befőttes üveget tölt meg.

Fogyasztás előtt érdemes előbb kivenni a hűtőből és szobahőmérsékletűre melegíteni, mert az olívaolaj nem igazán szereti a hűtést, ezért kirakódik a tetején, de ez kis melegedés után már el is tűnik.

Kicsit furcsák ezek a mostanában kapható gombák. Gyönyörű szép fehér, zárt, mégis, bárhogy készítem el, a leve már barnás, az elkészült gomba is barnás lesz. Talán ez más fajta, mint régebben, amikor a friss gomba fehér maradt. De persze az ízét ez nem befolyásolja, csak a szépségét.

Köszönjük a receptet a Beck-nek:

Kérjük értékelje a receptet!