Levendulás panna cotta körtés-levendulás csokoládébalzsamecettel (2 személyre)

A panna cottához:

100 ml tej
1 tk szárított levendulavirág
200 ml tejszín
3 ek cukor
1 rúd vanília
2 lap zsealtin
 
A csokoládéecethez:
2 ek csokoládészirup*
2 ek Tokaji Körtés-Levendulás Balzsamecet
 
kakaótöret a tálaláshoz

 

*A csokoládésziruphoz:
1 csésze víz
½ csésze cukor
⅔ csésze kakaópor
½ tk só
 

Először elkészítjük a csokoládészirupot. Egy kisebb edényben csomómentesre keverjük a hozzávalókat, majd közepes lángon addig forraljuk, míg besűrűsödik. Ez nagyjából 6-7 perc. Félretesszük, hagyjuk kihűlni.
(Amit nem használunk fel, öntsük jól zárható üvegbe és tároljuk a hűtőben.)
Ha kihűlt, 2 ek csokoládészirupot elkeverünk 2 ek körtés-levendulás balzsamecettel, hogy legyen ideje összeérni a tálalásig.
A panna cottához a tejet forraljuk fel a levendulával, húzzuk le a tűzről takarjuk le és hagyjuk állni 20 percig. Ezután szűrjük le, kicsit nyomkodjuk ki a levendulavirágot, majd dobjuk ki. Öntsük a tejet egy kis edénybe, adjuk hozzá a tejszínt, a cukrot és a vanília kikapart belsejét. Forraljuk fel, húzzuk le a tűzről.
Közben áztassuk be egy kis vízbe a zselatinlapokat, majd nyomkodjuk ki és adjuk a még meleg tejszínes keverékhez, keverjük simára. Kicsit hagyjuk hűlni, majd töltsük kis pudingos formákba, tegyük a hűtőbe legalább 5-6 órára.
Tálalás előtt mártsuk a formát forró vízbe, egy hegyes és éles késsel meg is lazíthatjuk a panna cotta szélét, hogy elváljon a formától. Óvatosan borítsuk tányérra. Szórjuk meg kakaótörettel és adjunk hozzá a csokoládéecetből is.


Köszönjük a receptet a Makka konyhának!

Kérjük értékelje a receptet!