A Tokaj-hegyaljai borvidék

A Tokaj-hegyaljai borvidék 87 km hosszúságban és 3–4 km szélességben terül el 5500 hektáron, három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben, 28 település határában. A borvidék kontinentális éghajlatú, a terület legnagyobb részén vulkanikus alapkőzet található. A vulkáni kőzet ásványi anyagokban gazdag, ennek hatására erős savgerinccel bíró minerális jegyekkel rendelkező borok készíthetők. A löszösebb talajú részek az alacsonyabb savtartalom miatt, a lágyabb karakterű boroknak kedvez, ezen dűlők alkalmasabbak illatosabb fajták termesztésére. Az aszúsodásért felelős Botrytis cinerea penészgomba más borvidékeken is fellelhető, azonban a termőhely, a mikroklíma, és a megfelelő szőlőfajták egymásra találásának köszönhetően itt évről évre bekövetkezik az aszúsodás.

A borvidék riolittufába vájt pincerendszerének jellegzetes sajátossága a pincék falát vastagon borító nemes pincepenész, a Cladosporium cellare, ami a világon csak itt, és a Rajnai borpincékben fordul elő. Ez a gomba a tokaji borok minőségének biztosításában fontos szerepet játszik.

 

 

Tokaj-Hegyalján kizárólag fehér szőlőből készítenek borokat. A leggyakoribb fajták a következők:

  • Furmint
  • Hárslevelű
  • Sárga muskotály
  • Zéta (Oremus)
  • Kövérszőlő

 

Forrás: http://www.tokaj.hu/

 

Boldorgkeresztúr, Bodrogkisfalud, Szegi dűlőtérkép

Teljes méret

 

Mád, Mezőzombor dűlőtérkép

Teljes méret

 

Erdőbénye, Olaszliszka, Szegilong, Vámosújfalu dűlőtérkép

Teljes méret

 

Bekecs, Legyesbénye, Rátka, Szerencs dűlőtérkép

Teljes méret

 

Makkoshotyka, Sárospatak, Sátoraljaújhely dűlőtérkép

Teljes méret

 

Bodrogolaszi, Hercegkút, Sárospatak dűlőtérkép

Teljes méret

 

Tarcal, Tokaj dűlőtérkép

Teljes méret

 

Erdőhorváti, Tolcsva, Sárazsadány dűlőtérkép

Teljes méret